Albanyà - Bassegoda
L’ADF Albanyà – Bassegoda va ser creada al 1999, però no va adherir-se a l’Associació ADF de l’Alt Empordà fins l’any 2010. Amb un junta directiva formada per set persones, una vintena de socis i una dotzena de voluntaris, l’ADF Albanyà – Bassegoda es dedica a la prevenció d’incendis forestals i al suport a l’extinció.
A més a més, realitzen tasques de construcció i manteniment d’infraestructures d’extinció com és el cas de la construcció i mantentiment dels punts d’aigua de Can Manera de Bassegoda o el dels Amorriadors de Lliurona. També dediquen els seus esforços a netejar vorals de les pistes forestals del terme municipal o a millorar els camins aptes pel pas de vehicles d’extinció d’incendis.
L’ADF Albanyà – Bassegoda engloba el terme municipal d’Albanyà, d’unes 9.600 hectàrees, de les quals unes 5.000 formen part del PEIN Alta Garrotxa, espai important del prepirineu oriental a cavall entre les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. Aquest territori presenta una marcada abrubtesa, amb un predomini de valls profundes dominades per alzines i rouredes. La zona també compta amb restes arquitectòniques del primer romànic, les quals posen de manifest la importància que tingueren en el passat els assentaments humans en aquest territori.
L'Albera
L'ADF Albera està constituida pels següents municipis:
Cantallops, Capmany, Espolla, La Jonquera, Masarac, Mollet de Peralda, Peralada, St. Climent Sescebes. Amb una superfície forestal de 14.440 hectàrees en total.
Algueme
L'ADF Algueme està constituida per Ordis, Puntos, Navata. Amb una superfície forestal de 14.000 hectàrees en total.
Cadaqués
Cabanelles
El número de l'ADF Cabanelles és el 290.
El número de l'ADF Cadaqués és el 281.
Cap de Creus
L’ADF Cap de Creus va ser creada al 1995.
Formada pels municipis de El Port de la Selva i La Selva de Mar consta d'una superfície forestal de 4.517 hectàrees, el qual el 90% està dins del Parc Natural del Cap de Creus.
Les Salines
L’ADF Les Salines engloba els termes municipals d’Agullana, Darnius, La Vajol, Maçanet de Cabrenys i Biure, pobles trobats al llarg del Massís de les Salines, espai declarat d’interès Natural per la Generalitat de Catalunya. El Massís de Les Salines conserva, juntament amb l’Albera, una de les millors mostres del contrast entre els paisatges de plana litoral empordanesa i la muntanya pirienca oriental.
Amb la col·laboració d’uns 45 voluntaris veïns i propietaris forestals dels municipis de la zona, l’ADF Les Salines dedica els seus esforços a col·laborar en l’extinció d’incendis forestals, així com realitzar formacions i jornades de sensibilització i prevenció d’incendis. Els voluntaris d’aquesta agrupació, que tenen edats compreses entre els 18 i 68 anys, també fan tasques d’arrenjament de camins i manteniment d’estructures d’extinció, com és el cas de dipòsits repartits per la zona.
Ragavi
L’ADF Ragavi és una de les ADFs més antigues de tot Catalunya. Creada l’any 1989 després d’un gran incendi que va afectar bona part de l’Alt Empordà, ara consta d’uns 80 associats, dels quals 18 disposen del carnet groc, que els permet intervenir en l’extinció d’incendis forestals.
Ragavi, la setzena agrupació de defensa forestal de Catalunya, és un acrònim dels tres municipis de l’Alt Empordà que engloba: Rabòs d’Empordà, Garriguella i Vilamanisle, respectivament. Emplaçats dins el Parc Natural de l’Albera, els tres municipis gaudeixen de diferents indrets de gran interès natural, com seria el cas del Monestir de Sant Quirze de Colera, situat a l’actual terme de Rabòs, o un gran nombre de dòlmens i menirs escampats al llarg del Massís de l’Albera. A més a més, la zona compta amb espècies naturals i animals pròpies, com l’apreciada tortuga mediterrània.
Com a ADF, Ragavi dedica gran part dels seus recursos al manteniment i reparació de pistes forestal, així com en la creació de franges de seguretat, perímetres amb poca quantitat de combustible per a frenar l’avanç d’un foc. Des de fa anys, l’ADF Ragavi també participa durant l’estiu en el servei de prevenció d’incendis forestals al massís de l’Albera, servei fet possible gràcies a la col·laboració amb la Diputació de Girona.
L’ADF de Sant Llorenç de la Muga va ser creada al juny del 2012 i és formada per 16 propietaris forestals, l’Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga i la Societat de Caçadors del municipi, a més de voluntaris amb carnet groc i verd. Tots els membres d’aquesta ADF són veïns de Sant Llorenç que coneixen molt bé el territori forestal i els recursos de què es disposen en cas d’actuació.
Amb només dos anys de vida, l’ADF de Sant Llorenç va arrencar sense cap recurs econòmic ni material i sobreviu bàsicament gràcies a donacions privades i l’esforç de la junta i voluntaris. L’actitud positiva i la il·lusió els compensen la manca de subvencions que
els arriben.
L’ADF Sant Llorenç de la Muga comprèn els termes d’aquest municipi, on es troben l’espai d’interès natural dels penya-segats de la Muga i una petita part de l’Alta Garrotxa. Al territori que englobla aquesta ADF també cal destacar el centre històric de Sant Llorenç de la Muga, que compta amb patrimoni de gran valor com el Pont Vell, les Muralles, La torre de Guaita o els Portals de Dalt o Baix.
Les llances
L’ADF Les Llances és l’agrupació de defensa forestal més jove de l’Alt Empordà. Tot i que fou creada l’any 2008, no va ser fins l’any 2013 que se li va donar un impuls definitiu gràcies a la renovació de la junta i la incorporació de 18 voluntaris.
Les Llances, que va assolir la seva plenitud operativa l’estiu del 2014, engloba el terme municipal de Llançà, que compta amb 27,98 km2 de superície i 17 km de costa, que queden compresos entre el Cap Ras al nord, i la desembocadura del Rec d’En Feliu, al sud. Aquest territori comprèn les terres que formen la vall de la riera de Valleta i arriba fins al Puig d’Esquers, de 606 metres d’altitud.
A cavall entre els vessants sud-oriental de la Serra de l'Albera i l'extrem septentrional de la Serra de Rodes, l’ADF Les Llances dedica els seus esforços a formar voluntaris en qüestions de seguretat i prevenció d’incendis. Les Llances gaudeix de fa poc d’un vehicle tot terreny equipat amb moto-bomba per a poder realitzar tasques de suport a l'’extinció d’incendis.
El Manol
El número de l'ADF El Manol és el 284. Es basa en el Municipi de Lladó i consta d'una superfície forestal de 1.300 hectàrees.
Rissec
L’ADF Rissec va ser creada l’any 1995 i engloba els termes municipals de Vilanant, Cistella, Avinyonet de Puigventòs i Llers, els tres últims declarats municipis d’alt risc d’incendi forestal. Aquesta Agrupació de Defensa Forestal compta amb uns 30 voluntaris i hi ha representació de totes les edats, així tant com afiliats que disposen de carnets grocs i verds.
L’Agrupació, que pren el nom del riu que passa per aquests municipis, es centra a fer neteges puntuals de boscos i marges dels municipis englobats dins l’ADF. També es dedica a organitzar formacions i fer preventius en festes, curses esportives i altres activitats organitzades pels respectius ajuntaments, sempre que aquests ho sol·licitin.
ADF Terrades
El número de l'ADF Terrades és el 276. Consta d'una superfície forestal de 413,84 hectàrees.